Ik ben soms maanden met een beeldhouwwerk bezig. Eerst in mijn hoofd, daarna op papier en uiteindelijk krijgt het vorm in steen, metaal of een ander materiaal. Ik stel het tentoon in mijn Letterhuis in Brugge tot het een plaats vindt bij iemand die het werk schoon vindt. Daarom hecht ik veel belang aan foto’s van mijn werk. Ze zijn het geheugen van mijn werk. De meeste foto’s op de website zijn dan ook gemaakt door een professionele fotograaf. Alle werken die hier in de fotogalerij worden getoond zijn te koop.  Neem gerust contact met me op als je vrijblijvend info of prijs wil van een werk.

Het werk 'Vivre' is een ode aan het leven. De krachtige Romeinse kapitalen staan dicht op elkaar en zijn groot gebeiteld in de antieke Franse witsteen. Ze geven kracht aan de boodschap. Op de foto zie je ook mijn belangrijkste materialen: mijn beitel en hamer. Ze zijn het verlengde van mijn handen. De hamer die ik gebruik, gebruik ik al sinds ik startte als letterbeeldhouwster in1996. Het is mijn meest dierbare bezit.
'Jeder Tag ist ein kleines Leven' of in de vertaling waar ik mee heb gewerkt, 'Elke dag is een klein leven'. Het is één van de meest optimistische uitspraken van Arthur Schopenhauer, een filosoof waar ik erg van hou. Ik vierde het uitzonderlijke optimisme in deze quote met een speelse letter. Ik beeldhouwde het ontwerp in een bij zijn filosofie passende zwarte en gelaagde leisteen.
De letters zijn niet ingeschilderd, je ziet zo de naturelle lichtgrijze kleur van de binnenkant van de leisteen.
In de achterkant van de steen bevestigde ik een rail waarmee je de steen makkelijk kan ophangen maar ook weer kan wegnemen (als de muur waar de steen komt te hangen wordt geschilderd is dit handig)
Dit is een creatie in cortenstaal. Het ontwerp is gelaserd en heel transparant in de ruimte. De achtergrond is zichtbaar door het werk en vormt er een eenheid mee. De vertaling van de Duitse tekst 'Erbarme dich' is ‘Heb mededogen’. De tekst komt uit de Matthëus-Passie van de Duitse componist Johann Sebastian Bach. De tekst van de aria werd in 1728 geschreven door Picander maar is dus vooral gekend in het werk van Bach. Maud Bekaert is een grote liefhebber van de muziek van Johann Sebastian Bach en wou met dit werk een ode brengen aan zijn werk die haar vaak inspireert.
De tekst 'Ga achterover liggen en droom' is een tekst van mijn echtgenoot en auteur Peter Verhelst. De tekst komt uit een gedicht is zijn laatste dichtbundel 'Zon'. De tekst is gelaserd in metaal en daarna gelakt in mat en helder wit. Een geïntegreerde voet zorgt er voor dat de tekst rechtop staat. Je kan dit werk zowel binnen als buiten plaatsen. Buiten kan je achter de tekst op de geïntegreerde voet, tuinkaarsen zetten en dan zie je de gloed van kaarslicht door de letters oplichten.
Het idee om met tekst op dierenhuiden te werken kwam er toen ik dit kleine bruinlederen huidje vond in een antiekzaak. Een kunstwerk maken van een spoor van wat is geweest en heeft geleefd gaf voor mij een extra dimensie aan het creëren en het geeft een extra lading aan de tekst 'Niets blijft bestaan, niets gaat ten onder' van Peter Verhelst. Elk dierenhuid waar ik mee werk wordt zorgvuldig uitgezocht zodat ik er zeker van ben dat het dier niet geslacht werd omwille van de huid.
De letters van de tekst 'Que sera sera' heb ik met de hand ontworpen en daarna uitgewerkt in witte marmer. Dit kunstwerk is gemaakt in een oplage van drie stuks en er is nog één stuk beschikbaar. De tekst is ook de titel van een populair lied uit 1956. Het nummer werd gebruikt in de film ‘The man who knew too much’ van Alfred Hitchcock. Carrara marmer is één van mijn favoriete steensoorten. Ik zie de toon van de steen vooral graag in een modern en minimalistisch interieur.
Het ontwerp van de steen links is met potlood getekend en met carbon overgezet op de antieke Franse witsteen. Het ontwerp van de steen rechts is met penseel en verf geschreven op paipier voor het met carbon werd overgezet op de steen. Beide ontwerpen zijn met hamer en beitel gebeeldhouwd, letter per letter in een traagheid waar ik van hou.
Wanderlust is de onweerstaanbare drang om op reis te gaan, om er op uit te trekken of om de natuur in te gaan. Om de wereld te ontdekken en mensen te ontmoeten. De term Wanderlust vindt haar oorsprong in het Duits. WANDER staat voor relaxt wandelen en LUST voor zin. Eigenlijk is het dus ‘Zin om relaxt te wandelen’. De speelse letters zijn een getekend ontwerp, gebeeldhouwd in antieke Franse kalksteen.
Deze naamplaat in gelakt metaal kan je op maat en met je eigen namen laten maken. Ik maakte dit ontwerp voor een beschermde historisch waardevolle Brugse gevel. Ik zocht naar een manier om de namen op de muur aan te brengen met zoveel mogelijk respect voor de gevel. De bevestigingspinnen zitten verborgen achter het kader. Het kader waarop de namen staan benadrukt de gevel in plaats van die te verbergen.
'Vertel nog eens van' is een tekst van Peter Verhelst. De tekstcreatie is 200 cm breed en past perfect bij een dubbel bed. De tekstcreatie is tevens een lichtarmatuur. De letters zijn uitgelaserd uit het metaal en laten zo het licht door. Ik kan dit werk ook op andere afmetingen en in andere kleuren maken.