Atelier Wolk

Atelier Wolk is ontstaan uit een verlangen naar schoonheid. Schoonheid bij afscheid.
Als letterbeeldhouwster kwam ik de voorbije twintig jaar vaak in contact met mensen die een dierbare hadden verloren.

 

Ik ontdekte hoe belangrijk het is voor nabestaanden om een mooie plek te hebben voor de overledene. Een plek op het kerkhof, maar ook een plek in de woonkamer of de tuin waar kan worden gerouwd en waar het heftige verdriet een dierbare herinnering kan worden.

Al twintig jaar is het mijn passie om zo’n plek te maken door grafstenen met de hand te ontwerpen en uit te voeren. Op maat en in nauw overleg met de nabestaanden. Een proces dat zes maanden tot een jaar kan duren, tussen eerste gesprek en de afgewerkte grafsteen op het kerkhof.

In mijn winkel werd de vraag steeds groter naar teksten voor op een grafsteen of voor bij een urne thuis. Collega’s, vrienden, familieleden of klasgenoten willen op de begrafenis een tekst schenken aan de familie van de overledene. Ouders willen op de verjaardag van hun dochter iets op het graf zetten. Kinderen willen thuis een mooi aandenken aan hun vader. In tegenstelling tot de grafstenen op maat willen mensen deze teksten snel, soms binnen de week.

In Atelier Wolk breng ik beide verhalen samen, enerzijds grafstenen op maat en anderzijds een collectie teksten rond afscheid in diversie materialen die onmiddellijk leverbaar zijn.